تکلیف مستاجر بعد از فوت صاحبخانه چه می گردد؟
به گزارش وبلاگ ساعت ورزشی، اجاره یکی از رایج ترین قراردادهایی است که در کشور منعقد می گردد؛ اگرچه قانون مدنی به عنوان قانون عام و قانون روابط موجر و مستاجر به عنوان قانون خاص، مهمترین قوانین حاکم در قراردادهای اجاره هستند اما مردم عادی، آگاهی چندانی از قوانین نداشته و همین موضوع باعث می گردد تا گاهی در تنظیم قراردادهای اجاره دچار اشکال شوند.
تکلیف مستاجر بعد از فوت صاحبخانه یکی از موارد مهم در اجاره است. قرارداد اجاره یکی از رایج ترین قراردادهایی است که بین افراد به وجود می آید و قوانین و مقررات خاص خود را دارد. یکی از مواردی که ممکن است این قرارداد را تحت تاثیر قرار دهد فوت صاحب خانه است. همراه مجله اینترنتی دلتا باشید.
تکلیف مستاجر بعد از فوت صاحبخانه
بر اساس قانون، اگر صاحبخانه فوت کند مستأجر می تواند تا مدت زمانی که در قرارداد معین شده، از ملک موردنظر بهره برداری یا در آن سکونت داشته باشد.
بنابراین، ورثه مالک نمی توانند مستأجر را مجبور به تخلیه ملک قبل از مدت معلوم و درج شده در قرارداد اجاره نمایند، اما در دو مورد استثنا وجود دارد:
- شرط مباشرت در اجاره
- عقد قرارداد مطابق با عمر مالک
بنابراین، طبق قانون مدنی عقد اجاره به علت فوت موجر یا مستأجر باطل نمی گردد اما اگر موجر فقط تا زمان حیات خود، مالک منافع ملک استیجاری باشد، اجاره با فوت موجر باطل می گردد و غیرمشروط به مباشرت مستأجر شده باشد با فوت مستأجر باطل می گردد.
طبق قانون، قرارداد اجاره در صورت فوت صاحب خانه باطل می گردد؛ به معنای دیگر قرارداد اجاره تا زمان حیات مالک معتبر است.
شرط مباشرت مستأجر چیست؟
اگر در قرارداد، قید شده باشد که فقط مستأجر می تواند از ملک بهره برداری کند، در این صورت هیچ کس حتی ورثه مستأجر نیز نمی تواند وارد ملک او گردد و از آن بهره برداری کند.
در این صورت قرارداد اجاره ملک در صورت خاتمه قرارداد یا فوت مستأجر لغو می گردد؛ به این امر شرط مباشرت در اجاره گفته می گردد.
فوت مستأجر
اگر مستأجر قبل از اتمام قرارداد فوت کند، بر اساس قانون روابط موجر و مستأجر، باید ورثه در فسخ قرارداد اجاره اتفاق نظر داشته باشند.
بنابراین، اگر یکی از وراث راضی به لغو قرارداد اجاره نباشد، آن قرارداد تا زمان درج شده در قرارداد به حکم خود باقی است؛ به عبارت دیگر، برای فسخ قرارداد باید تمام وراث با یکدیگر درخواست فسخ اجاره ارائه بدهند.
پرداخت اجاره بعد از فوت موجر
در مورد پرداخت اجاره بها بعد از فوت مالک برای مستأجران در جلسات مشاوره حقوقی قرارداد اجاره دو راه حل وجود دارد:
- مستأجر می تواند برای اعلام شماره حساب، اظهارنامه ای مبنی بر پرداخت اجاره بها به وراث موجر ارسال کند.
- اجاره ماهانه را به صندوق دادگستری واریز و در انتهای مدت قرارداد اجاره ودیعه را از وراث متوفی مطالبه کند.