جاذبه های گردشگری تمین، روستایی در بلوچستان ، بهشت کویر

به گزارش وبلاگ ساعت ورزشی، ما استان سیستان و بلوچستان رو به عنوان یه استان بیابونی و خشک میشناسیم که همش ریگزاره! ولی خیلی جالبه که بدونین بین این بیابون های بی خاتمه، اقلیم های سرسبزی هم وجود دارن که هر آدمی رو متحیر زیباییشون میکنن. روستای تمین از زیباترین منطقه ها تفتان سیستان و بلوچستانِ که اون رو به بهشت بلوچستان معروف نموده. آتشفشان نیمه فعال تفتان، یکی از قلل مرتفع ایران، در تاریخچه و تمدن مردم اطرافش نقش بسیار مهمی رو بازی نموده و انسان های زیادی رو به سمت خودش کشیده. به همین دلیل آثار چند هزار ساله از گذشتگان در اطرافش یافت شده. دهستان تمین، آثار باستانی زیادی رو تو خودش جای داده. اماکن تاریخی تمین نشون دهنده تاریخ و تمدن بزرگ اون هست. باستان شناسان عمر آثار و تمدن پیدا شده در اونجا رو حدود 80 تا 100 هزار سال تخمین زدند. وجود این روستای سرسبز در دل کویر مثال زدنی هست. وجود باغات میوه و گیاهان دارویی، رودخانه و چشمه آب معدنی، اون هم وسطِ کویر و شن زارهای سیستان و بلوچستان مسلما خاص و زیبا و جز جاذبه های گردشگری تمین هستن. در ادامه به معرفی این روستا و مکان های دیدنی تمین پرداخته می شه. پس با ما همراه باشید...

جاذبه های گردشگری تمین، روستایی در بلوچستان ، بهشت کویر

موقعیت جغرافیایی

اگر 65 کیلومتر از جنوب غربی میرجاوه به سمت زاهدان حرکت کنید، به روستای تمین، زیباترین روستای شمال تفتان، می رسید. این روستا مرکز دهستان تمینه و بالاتر از روستای زیبا و دیدنیِ لادیز قرار گرفته. تمین به قسمت های جش، روپس، تمین بالا، تمین مرکزی و تمین پایین که هر کدوم با فاصله 300 متری از هم قرار دارن تقسیم شده. اماکن دیدنی که تو این روستا وجود داره خیلی شگفت انگیزه.

آب و هوای تمین بلوچستان

روستای تمین چشمه های جاری زیادی از کوه تفتان داره که هم جاذبه های گردشگری تمین رو تشکیل داده و هم باعث حاصخیزی و رشد انواع درخت ها و میوه ها در این منطقه شده. محصولات اصلی این روستا، انجیر، توت، شاهتوت، امرود(گلابی)، انگور، هلو، آلبالو، زردآلو و بسیاری از میوه های سردسیری مثل بادام، گردو و پسته هستن. کوه های منطقه درختان خودرویی مثل انجیرکوهی، بنه، ارچن، گز و گواتام(بادام کوهی) رو در خودشون جا دادن. کنار همه اینها، گندم و جو هم جزو محصولات این روستاست! کوه های تمین مملو از گیاهان دارویی مثل درمنه، کلپوره، گونجک، اسپنتان، مور، زامبول و درنگه که برای درمان بیماری تو این منطقه مورد استفاده هستن.

پیشه مردم تمین

شغل اصلی مردم این روستا ساخت صنایع دستی، کشاورزی و دامداریِ هرچند که چند سالی ست به دلیل کمبود شدید بارون و تمایل عشایر منطقه به یکجا نشینی و روستانشینی، این حرفه کمرنگ تر شده.

گردشگری

شهرستان زاهدان 75 اثر تاریخی فرهنگی داره که از این بین 23 تاشون اماکن تاریخی تمین هستن که در لیست آثار ملی ثبت شدن و 50 درصد اونها در بخش میرجاوه قرار گرفتن که سهم تمین هم در این بین قابل توجهه.

قلعه تمین

از جمله اماکن تاریخی تمین قلعه ای در قسمت مرکزی، بالای صخره ای بلند و ساخته شده از مصالح بومی مثل سنگ و گل رس، است. این قلعه 3000متر مربع مساحت داره و قدمتش به 250 سال می رسه. قلعه تمین مرکز فرماندهی حاکمان منطقه مثل سیدخان، محمد خان و نورمحمد خان بوده. از این بنای بزرگ، امروزه 500 متر و دیواره های شمالی باقی مونده که اونها هم رو به تخریبن. این قلعه از جمله جاذبه های گردشگری تمین محسوب میشه که متاسفانه بهش کم لطفی بسیاری شده.

قبرستان تمین (هفتادملا)

این قبرستان از اماکن تاریخی تمین، در لیست آثار ملی کشور ثبت شده و بسیار ارزشمنده. این قبرستان قبرهای چهارگوش سنگی داره که هر کدوم ابعاد تقریبی 50 در 50 در 170 سانتی متر دارن. نکته جالب توجه این قبرستان اینه که حدود 60 درصد قبرهای اصلیش رو به قبله نیستن که همین مساله احتمال تعلق گورها به بزرگان زرتشتیِ حاصل از هجرت بزرگ اشکانیان به اطراف تفتان رو بالا می بره.

کوره ذوب فلزات

این کوره در روستای سرکهنو از توابع تمینه که بقایایی مثل تفاله های به جامانده از ذوب فلزات در کنار چاه های حفر شده، متعلق به عصر فلز دیده شده.

چشمه آب معدنی موسی

مجاورت با تفتان باعث به وجود اومدن چشمه ها و قنات ها در این منطقه شده که در فصل های سرد سال تعدادشون خیلی بیشتر هم میشه. دلیل اصلی سرسبزی این روستا نیز وجود همین چشمه هاست.

چشمه آب معدنی موسی یکی از چشمه های منطقه اس. دلیل نامگذاریش هم به نقل از بومیان، فرود اومدن عصای حضرت موسی تو این نقطه هست. این چشمه از دل صخره بسیار بزرگی می جوشه و زیبایی چشم نوازی داره. از نکات جالب این چشمه وجود املاح معدنی زیاد، گرم بودنِ اون تو زمستون و سرد بودنش تو تابستونه. این چشمه سرچشمه خیلی از رودهای اطراف هست و در خاتمه به ریگزارهای پاکستان می ریزه. چشمه آب معدنی موسی تنها منبع تامین کننده آب روستاست.

آسیاب آبی

بخاطر وجود منابع آبی خوب در این منطقه، در گذشته داشتن آسیاب های آبی بسیار متداول بوده و به همین دلیل در بیشتر روستاهای اطراف تفتان هم به چشم میخوره. از مکان های دیدنی تمین، آسیاب قدیمی تمین با قدمت حدود صد و پنجاه سالِ که البته مثل باقی آسیاب های موجود در این منطقه متروک و در حال نابودیه.

چله خانه

این محل در دل کوه کنده شده و برای چله نشینی مسلمانان با ایمان این منطقه در گذشته مورد استفاده بوده. در گذشته مردم چله نشین به مدت چهل روز در آنجا به دعا و عبادت می پرداختن و غذاشون فقط آب، و درصورت احتیاج، یه خرما بود. چله خانه، امروزه متروک و درحال تخریب هست.

معماری صخره ای

از دیدنی ترین و مجذوب کننده ترین مکان های دیدنی تمین، خود روستا با معماری ویژه اش است. این روستا معماری صخره ای منحصر به فردی داره. قدمت معماری صخره ای 4 هزار متر مربعی تمین به اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی می رسه. این معماری صخره ای در چهار قسمت در دل کوه کنده شده. سقف اتاق ها در اون گنبدیه و هر کدوم ستون و فضاهای الحاقی خوشون رو دارن. این معماری به معماری های صخره ای میمند در کرمان و کندوان در آذربایجان شرقی شباهت داره.

سایر منطقه ها دیدنی

علاوه بر این ها، حفره های تافونی صخره های تمین بالا، قلعه نیمروز روپس سفلی، درخت کهنسال گردتوت با عمر چند صد ساله، محیط های روستایی و عشایری، قنات تمیز، غار کاپک و سیل بندهای سروگه و چشمه های گزنداز از آثار و جاذبه های گردشگری تمین هستند.

و در آخر...

آثار تمدن های دور و اماکن تاریخی، جاذبه های طبیعی و آب و هوای خوش، تمین رو یکی از مجذوب کنندهیت ترینِ روستاها در دل کویر و شنزار های سیستان و بلوچستان تبدیل نموده. این بهشت در تمام فصول توجه گردشگران رو به خودش جلب نموده. اما این روزها استان سیستان و بلوچستان، مورد بی مهری و محروم واقع شده، آثار باستانیش رو به تخریبه و گردشگران کمی رو به خودش می بینه.

با اینهمه سیستان و بلوچستان رو باید دید و کمر همت بست به نگهداری از آثار باستانیش.

منبع: همگردی

به "جاذبه های گردشگری تمین، روستایی در بلوچستان ، بهشت کویر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاذبه های گردشگری تمین، روستایی در بلوچستان ، بهشت کویر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید