دال عدس جنوبی بدون گوشت ، غذای سریع برای ناهار سه سوته
به گزارش وبلاگ ساعت ورزشی، خورش دال عدس برای جنوبی ها مثل برای شمالی هاست، در همان سطح محبوب و البته خوشمزه و لذیذ و ساده. با این تفاوت که خورش دال عدس معمولا با فلفل تند طبخ می گردد و خبری از سبزی در پخت آن نیست. خورش دال عدس خوزستانی معمولا به عنوان یک ساده با کته سرو می گردد یا آن را به عنوان یک نونی ساده با نان می خورند. خورش دال عدس برای گزینه مناسبی است و برای ناهار و شام یک است. طرز تهیه خورش دال عدس خوزستانی ساده و بدون گوشت که دقیقا شبیه طرز تهیه خورش دال عدس هندی است و خیلی هم زود و سریع آماده می گردد را از در بخوانید.

مواد لازم برای تهیه خورش دال عدس بدون گوشت (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
عدس قرمز | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیر (برای سیر داغ) | 5 حبه |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد بزرگ |
سیب زمینی | 2 عدد میانه |
رب گوجه فرنگی | 3 قاشق غذاخوری |
تمر هندی | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
فلفل قرمز، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
برنج | برای سرو خورش دال عدس |
گشنیز تازه و ساطوری خرد شده | برای تزیین خورشت دال عدس |
مدت زمان لازم برای آماده کردن مواد اولیه: 20 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت خورشت دال عدس: 1 ساعت
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مراحل طرز تهیه خورشت دال عدس ساده و خوشمزه
در طرز تهیه خورشت دال عدس بدون گوشت به دلخواه می توانید برای لعاب بیشتر خورشت از سیب زمینی یا برنج نیم دانه بهره ببرید. بعلاوه، بسته به طبع و ذائقه می توانید تمر هندی را از این دستور پخت حذف نموده و میزان فلفل قرمز آن را بیشتر یا کمتر کنید.
مرحله اول: مقدمات پخت خورش دال عدس را فراهم کنید
پیش از آغاز مراحل طرز تهیه خورشت دال عدس ساده و بدون گوشت، ابتدا عدس قرمز یا همان دال عدس را به خوبی بشویید. سپس، دال عدس شسته شده را همراه با میزانی آب در ظرف مناسبی بریزید و حدود 10 دقیقه صبر کنید تا به میزان کافی خیس بخورد.
سیب زمینی ها را هم به خوبی بشویید و پوست بگیرید. در ادامه، سیب زمینی های شسته شده و بدون پوست را به صورت نگینی برش بزنید و کنار بگذارید. پیاز شسته شده و بدون پوست را نیز به صورت نگینی خرد کنید. سپس، حبه های سیر بدون پوست را هم به صورت ریز ساطوری خرد کنید.
پس از آن، تمرهندی را در ظرف مناسبی قرار دهید و به میزان نصف لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. چند دقیقه فرصت بدهید تا تمرهندی باز گردد.
در صورت تمایل، برای خرید تمرهندی و انواع حبوبات مانند عدس قرمز می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: دال عدس را بپزید
در این مرحله از طرز تهیه دال عدس ساده و خوشمزه، آب عدس قرمز شسته شده و خیس خورده را خالی کنید. سپس، دال عدس را همراه با میزانی آب در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا برای 20 الی 25 دقیقه به تنهایی بجوشد.
در طول جوشیدن دال عدس، پیوسته کف ایجاد شده روی قابلمه را بگیرید و دور بریزید. میزان آب باید به میزان ای باشد که یک بند انگشت بالاتر از سطح عدس قرمز قرار گیرد.
مرحله سوم: پیاز را تفت دهید
حالا، میزانی روغن در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. سپس، پیازی که قبلا به صورت نگینی خرد کردید را به این تابه اضافه کنید تا تفت ببیند و کاملا سبک گردد. پس از سبک شدن پیاز، سیرهای ساطوری شده را همراه با میزانی زردچوبه به این تابه اضافه کنید تا برای یک دقیقه همراه پیاز تفت ببینند و عطرشان آزاد گردد.
برای خرید روغن سرخ کردنی، پیاز داغ، سیر داغ و انواع ادویه مانند زردچوبه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: رب گوجه را اضافه کنید
در این مرحله از درست کردن خورش دال عدس بدون گوشت، مواد داخل تابه را کنار بزنید و برای رب گوجه فرنگی جا باز کنید. سپس، رب گوجه را در فضای خالی این تابه بریزید و حسابی تفت دهید تا رنگ باز کند و طعم خامی رب رفع گردد. سپس، میزانی فلفل قرمز، فلفل سیاه، و نمک نیز به این ترکیب بیفزایید.
برای خرید رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: تمر هندی را از صافی رد کنید
تا الان، مطمئنا تمر هندی کاملا در آب جوش باز شده است. بنابراین، وقت آن است که تمرهندی را از صافی رد کنید تا هسته ها و زوائد آن جدا گردد. مایع به جا مانده از صاف کردن تمر هندی باید به میزان نصف لیوان فرانسوی باشد.
این سس ترش و خوشمزه را هم به تابه حاوی پیاز داغ، سیر داغ و رب گوجه اضافه کنید. حرارت را ملایم کنید و مواد داخل تابه را حسابی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. در ادامه، حرارت را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید تا بعدا باقی مواد را به آن اضافه کنید.
برای خرید تمر هندی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: سیب زمینی ها را به دال عدس اضافه کنید
پس از گذشت 20 دقیقه و اطمینان از پخت کامل دال عدس، در این مرحله از طرز تهیه دال عدس جنوبی، باید قطعات سیب زمینی نگینی شده را نیز به قابلمه حاوی عدس قرمز اضافه کنید.
اگر آب قابلمه خیلی کم بود، می توانید به میزان یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. پس از جوشیدن آب، درب قابلمه را به صورت نیمه باز روی آن قرار دهید و حرارت را ملایم کنید تا سیب زمینی و دال عدس به مدت 30 الی 40 دقیقه با هم بپزند.
مرحله هفتم: خورش دال عدس را تکمیل کنید
پس از گذشت این مدت، مایه دال عدس را به قابلمه حاوی عدس قرمز و سیب زمینی پخته شده اضافه کنید. مواد را به آرامی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. این ترکیب را برای چند دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بگذارید تا همه مواد در کنار یکدیگر جا افتاده شوند و طعم یکدیگر را بگیرند.
مرحله آخر: خورشت دال عدس جنوبی را سرو کنید
پس از دنبال کردن همه مراحل طرز تهیه دال عدس با سیب زمینی، وقت آن است که این خورش خوشمزه را در ظرف سرو بریزید و با چند برگ گشنیز تازه و برش های لیموترش تزیین کنید. شما می توانید خورشت دال عدس آبادانی را با ،یا نان، سبزی خوردن و ترشی () میل کنید.
برای خرید انواع برنج و نان می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش قیمه نذری
نکات مهم در طرز تهیه خورش دال عدس بدون گوشت
- در زمان پخت عدس قرمز، حواستان باشد عدس ها را بیش از میزان نپزید تا له نشوند.
- بسته به طبع و ذائقه، می توانید تندی این غذای جنوبی را بیشتر را کمتر کنید.
- در طرز تهیه دال عدس بوشهری، به دلخواه می توانید به جای رب گوجه فرنگی از پوره گوجه فرنگی بهره ببرید. در این صورت، ضروری است پوست 3 عدد گوجه را بگیرید و گوجه ها را با یاری رنده، گوشتکوب برقی یا دستگاه غذاساز پوره کنید و صبر کنید تا گوجه ها به روغن بیفتند.
- در صورت تمایل، می توانید یک قاشق غذاخوری آرد گندم هم به مایه دال عدس اضافه کنید تا خورشت شما غلظت بیشتری داشته باشد.
- در طرز تهیه دال عدس آبادانی، بسته به طبع و ذائقه می توانید یکی دو قاشق آبلیموی تازه را نیز به مایه خورشت اضافه کنید.
- طرز تهیه دال عدس اصفهانی هم عینا مانند همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم.
- در صورت تمایل، به جای سیب زمینی می توانید میزانی برنج نیم دانه و هویج رنده شده را به این غذا اضافه نموده و طرز تهیه دال عدس با برنج را تجربه کنید.
- طرز تهیه دال عدس افغانی مشابه دستور بالا است؛ با این تفاوت که افغان ها نیز درست مانند هندی ها هوادار تمرهندی نیستند و این خورشت را بدون تمرهندی درست می نمایند.
- در بعضی از رسپی ها میزانی زنجبیل تازه و رنده شده و گشنیز تازه خرد شده را نیز به مایه این خورشت اضافه می نمایند.
- در صورت تمایل، می توانید میزانی پودر لیمو عمانی، پودر پاپریکا، پودر دارچین و پودر تخم گشنیز را نیز به مایه این خورش اضافه کنید.
- اگر به سیر تازه دسترسی ندارید می توانید خورشت دال عدس را با گرانول سیر یا پودر سیر (طرز تهیه پودر سیر) طعم دار کنید.
- یادتان باشد، تمرهندی کمی شور است. بنابراین، در هنگام افزودن نمک به خورشت دال عدس بدون گوشت دقت کنید که غذای خوشمزه شما شور نگردد.
- به دلخواه می توانید قبل از سرو میزانی خامه ساده صبحانه هم به خورشت دال عدس اضافه کنید تا خوشمزه تر گردد.
- در طرز تهیه خورشت دال عدس مجلسی از گوشت چرخ نموده در طرز تهیه دال عدس استفاده می گردد.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن خوشمزه شدن خورشت دال عدس بدون گوشت
چرا دال عدس نمیپزه؟
اگر در هنگام خرید به میزان کافی دقت ننموده و دال عدس کهنه بخرید، احتمالا با مشکل دیرپز بودن آن روبرو خواهید شد. برای جلوگیری از این امر، حتما حبوبات مورد نظر خود را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید. ضمناً، مراقب باشید موقع پخت به هیچ عنوان نمک یا ادویه به قابلمه حاوی دال عدس اضافه نکنید. افزودن نمک و ادویه به شکل قابل توجهی در افزایش زمان پخت عدس قرمز و انواع حبوبات دیگر تاثیرگذار خواهد بود.
منبع: افق کوروش